Popularne

Artykuł

Rozrywka

Najlepsze węgielki do shishy – czym się wyróżniają?

Najlepsze węgielki do shishy – czym się wyróżniają?

Węgielki do shishy pozwalają na cieszenie się przyjemnością palenia fajki wodnej w domowym zaciszu. Sekret jej idealnego rozpalenia oraz długość przyjemnego palenia tkwi właśnie w rozpalających dodatkach. Jak wybrać idealne i na jakie warto stawia, dowiesz się z tego wpisu.

Nawet komponenty do palenia warto dobierać starannie. Nie tylko tytoń jest ważny, ale także melasa i węgielki. Dobór smaków wynika przede wszystkim z osobistych preferencji i upodobań, ale w przypadku rozpalania, większość wybiera węgielki kokosowe do shishy i nie chodzi tu o aromat, ale praktyczność. Te bowiem rozpalają się łatwiej i cieszą się większym powodzeniem wśród amatorów. Czy rzeczywiście są tak dobre?

Rodzaje węgielków do shishy

Wyróżnia się dwa główne rodzaje węgielków do shishy – należą do nich produkty samorozpalające i kokosowe. Obie wersje mają szereg zalet, ale różnią się między sobą.

Klasyką są węgielki kokosowe, do których rozpalenia niezbędne jest użycie żaru, dlatego przyda się rozpalarka węgielków. Możesz również użyć żaru z kuchenki gazowej czy palnika, ale jest to trochę bardziej skomplikowana wersja rozpalania. Warianty z węgla kokosowego charakteryzują się długim czasem spalania, mniejszą ilością popiołu i pozwalają na utrzymanie wysokiej temperatury. Jest to opcja dla tych, dla których liczy się przede wszystkim jakość palenia.

Uproszczoną formą są węgielki samorozpalające, które skracają czas uzyskania dymu – od razu możesz cieszyć się paleniem fajki wodnej. Ich kluczową zaletą jest nie tylko szybkość, ale i łatwość rozpalania. Produkty zawierają w swoim składzie rozpałkę, która ułatwia rozpalenie węgielka na tyle, że można rozpalić go nawet zapałką. Do wad tej rozpałki należy zaliczyć wysoką zawartość szkodliwych substancji, które przedostają się do dymu podczas palenia. W konsekwencji węgielki samorozpalające znacząco obniżają walory smakowe podczas delektowania się shishą.

Dlaczego warto postawić na kokosowe węgielki do shishy?

Naturalne rozpałki to przede wszystkim kokosowe węgielki do shishy, które mają zupełnie inna jakość. Choć o wiele trudniej i dłużej się rozpalają, to zapewniają zdecydowanie dłuższy czas palenia oraz o wiele mniejszą ilość szkodliwych substancji przedostających się do dymu. Jednocześnie są produktem tworzonym z naturalnego surowca i nie obniżają walorów smakowych podczas palenia fajki wodnej. Są idealne dla osób dopiero rozpoczynających przygodę z paleniem fajki wodnej. Na rynku występują w kilku wersjach, różniących się wielkością węgielka, jak i parametrami, a ich charakterystyczne cechy to:

  • wysoka jakość – to naturalne i zdrowsze produkty,

  • długi czas spalania – gwarantują dłuższą przyjemność raczenia się fajką,

  • optymalne ciepło – temperatura dymu jest idealna,

  • małe ilości popiołu – palenie jest czystą formą sztuki, bez zbędnych zabrudzeń,

  • różnorodność formy – kokosowe węgielki są produkowane pod różnymi postaciami, np. jako krążki lub kostki.

Przy wyborze kieruj się jakością węgielków, ponieważ tylko wysokogatunkowe produkty nie zmieniają smaku podczas spalania i dobrze się rozpalają. Asortyment w tym zakresie jest szeroki, dlatego najlepiej testuj i sam oceń, która z opcji najbardziej Ci odpowiada.

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Wymagane pola są zaznaczone *